ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Arheologie   
Colectarea obiectelor arheologice din Ciuc, conform dovezilor, a fost începută în sec. XIX, dar este posibil că s-a început deja în sec. al XVIII-lea. Marea majoritate a celor 90.000 de obiecte sunt vase de lut și alte fragmente de obiecte. În general, se poate afirma că Depresiunea Ciucului este una din teritoriile cel mai puțin cercetate și cunoscute din punct de vedere arheologic. S-au desfășurat cercetări puține și incomplete, zona nu este suficient documentată. Sunt neclare condițiile de așezământ a celor mai multe epoci, nu cunoaștem cimitirele și fortărețile.
Urmărind ordinea cronologică, vom prezenta câteva obiecte caracteristice epocii respective:

- Epoca paleolitică: raclor, a fost găsit în fântâna Cser deasupra ștrandului din M-Ciuc. Vechimea instrumentului de tip moustier este de aproximativ 50.000 de ani.

- Epoca neolitică: O parte semnificativă a materialului arheologic mult mai amplu decât cel dinainte provine din Ciucsângeorgiu și Cozmeni. Sunt remarcabile cele 55 de obiecte din os, 99 unelte de piatră, un năvod, un fus și ballast de război de țesut. Idolele, micile statui de animale antropomorfe, fragmentele de obiecte, oferă informații despre credințele și arta omului neopaleolitic. Peste 30 de idole îmbogățesc materialul acestei secții.


Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by