ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Expoziția în aer liber   
Casele și porțile secuiești construite din lemn constituie o parte specială a colecției muzeului. Particularitatea acestei colecții este dată de faptul că aceste obiecte nu pot fi păstrate în depozit, ca și celelalte piese de muzeu, dar nu pot fi tratate nici ca monumentesau tezaure de artă. Din această cauză păstrarea și menținerea lor cauzează probleme mari pentru muzeu.
La sfârșitul secolului al 19-lea etnografii și-au dat seama de faptul că porțile tradiționale și casele secuiești păstrează modalități și tehnici de construcție, care au dispărut deja sau sunt pe cale de dispariție. Acest fenomen s-a datorat faptului, că din cauza industrialismului omul de la sat nu a mai construit case tradiționale în mod tradițional. Imitația caselor orășenești a câștigat teren și la țară, iar casele neglijate au devenit simbolul mizeriei și sărăciei în ochii populației rurale.
Din această cauză etnografii secolului al 19-lea și-au dat seama că trebuie să salveze formele tradiționale de construcții. Această activitate s-a dovedit a fi una foarte utilă, numai că ei s-au concentrat mai mult asupra salvării amintirii acestor monumente prin desene, fotografii, etc., decât asupra salvării obiectelor propriu zise. Începând cu 1955 edificiile mai tradiționale erau declarate monumente de artă. Scopul acestei mișcări era salvarea acestor edificii nu numai pe hârtie, dar și în viața reală.Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by