ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Istoria instituției   
Istoria muzeului ca instituție se datează în secolul al 19-lea, când la data de 9 ianuarie 1876 Imre Tivai Nagy a înființat Asociația Muzeului Secuiesc al Ciucului. În 1898, în revista locală (Csíki Lapok ), un scriitor anonim a menționat necesitatea unui muzeu județean. El s-a plâns de faptul că până la momentul respectiv nimeni nu a mișcat nici măcar un deget pentru înființarea unui muzeu. Scriitorul anonim însă nu a fost singurul care a descoperit necesitatea înființării unui muzeu. În 1902 Antal Hermann a publicat în revista locală un articol, în care a atras atenția asupra importanței unui muzeu, însă nimic nu s-a întâmplat. În 1930, cu ocazia rusaliilor, cu ajutorul luiPál Péter Domokos (învățător), Imre Nagy (pictor) și Géza Vámszer (învățător) a avut loc prima expoziție a Asociației Muzeului Secuiesc al Ciucului. Au fost expuse mai mult de 140 de obiecte, printre care obiecte eclesiastice, obiecte de artă și obiecte etnografice. Această expoziție reprezintă primul pas spre înființarea unui muzeu local, cu ea și-a luat un avânt colecționarea obiectelor vechi și de valoare. În 1937, ziarul local „Csíki Lapok” a mai făcut referire la colecția Muzeului Secuiesc, care se afla pe atunci la Șumuleu Ciuc, mai târziu zăcând în diferite săli ale Gimnaziului Romano-Catolic, și în  podul clădirii. În această perioadă activitatea muzeului era întreruptă. În 1946 Dénes Kovács (pictor și învățător) a făcut inventarul colecției de bază, a început re-fondarea instituției și apoi înregistrarea sa oficială.

Muzeul Secuiesc al Ciucului, ca instituție, s-a născut în 1950. Muzeul a moștenit materialul expoziției din 1930 și colecția liceului catolic.

Cea mai grea sarcină pentru conducerea muzeului era să găsească o reședință potrivită pentru instituție. În 1954 muzeul a posedat 17 săli și 954 obiecte muzeologice. În a două jumătate a anilor 1950 muzeul a publicat mai multe anuare, în timp ce trebuia să corespundă și așteptărilor regimului comunist. Sub conducerea lui Géza Nagy (1959-1963) obiectele de colecție au intrat într-o evidență reglementată. În 1961 biblioteca franciscană, naționalizată cu puțin timp înainte, a intrat în posesia muzeului.

Anii sub conducerea lui Pál János (1963-1981) au reprezentat o cotitură importantă în viața muzeului. În această perioadă muzeul s-a mutat în clădirea castelului Mikó, între anii 1969-1972 clădirea a fost restaurată, și între 1972-1973 a fost fondată Galeria Nagy Imre de la Jigodin. În 1981 conducerea muzeului a fost preluată de János Szőcs (1981-1985), care a continuat munca predecesorului său.

Din octombrie 1985, conform deciziei Consiliului Județean Harghita, muzeele din Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc și Odorheiu Secuiesc au fost unificate sub numele de Complexul Muzeal Județean Harghita, unde instituțiile au devenit secții, pe când directorii au fost numiți responsabili. Centralizarea a fost motivată pe de o parte prin necesitatea de economisire, pe de altă parte de o realizare mai eficientă a politicii culturale comuniste, și de o accentuare a controlului asupra instituțiilor.

Organele de stat locale și centrale au insistat asupra realizării unei expoziții permanente de istorie, dar până în 1985 muzeul nu a putut, și nici nu a vrut să țină pasul cu „dezvoltarea” naționalismului românesc.

Sub conducerea lui László Barabási (1985-1989) așteptările regimului comunist au început să fie satisfăcute. În ultimele luni ale dictaturii muzeul a fost condus de Viorica Șoiom.

La începutul anului 1990 colectivul de muncă a ales ca director pe András Szabó. În noile împrejurări conducerea muzeului a oferit libertate deplină colaboratoriloratât pe planul activităților de cercetare cât și în organizarea activităților culturale. Directorul liber ales a contribuit foarte mult la desființarea Complexului Muzeal. Astfel Muzeul Secuiesc al Ciucului a devenit independent din punct de vedere juridic și a ajuns în patrimoniul administrației locale. S-au stabilit relații profesionale pe plan intern și extern, activitatea individuală științifică a luat avânt, și de numele Muzeului Secuiesc al Ciucului se leagă numeroase expoziții, anuare și publicații.Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by