ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Borvízmúzeum   
Tusnád falu központjában lévő múzeumot a Csíki Székely Múzeum működteti. A kiállítás tervezését és kivitelezését a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület (CsTTE), az Ars Topia Alapítvány vállalja magára, bonyolítja le magyarországi és erdélyi iparművészek, diákok közreműködésével és a helybéli lakosok, mesteremberek részvételével.

Ez a munkacsapat már évek óta dolgozik a régióban. A már megvalósult munkák bizonyítják e munka hatékonyságát és eredményességét.

A Borvízmúzeum a Csomád-Bálványos Régió a Csomád-hegység lábánál fekvő településeken szerveződött meg. Közelebbről Erdély keleti peremén, a Kárpátok észak-déli irányban húzódó hegyei által határolt Csíki-, Felsőháromszéki- és Sepsibükszádi-medence találkozásánál helyezkedik el. A Csomád-hegycsoport a Hargita hegység legfiatalabb vulkáni képződménye. A régióban természeti és történelmi értékekben gazdag, fejlődéstörténetében a hegycsoporthoz kötődő, ám önállóan fejlődő és gazdálkodó, egymással határos öt település, Lázárfalva, Tusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád és Torja található. Évszázadok során az itt lakók létüket a táj természeti adottságai által meghatározott gazdálkodásra alapozták. A térség olyan értékekkel rendelkezik, amelyek európai jelentőségűek, egyes területein pedig világritkaságnak számítanak. A régió elsősorban több száz forrásáról ismert, amelyet évszázadok óta használják ivóvízként palackozva, ivó- és fürdőkultúrára.

A Borvízmúzeum gondolata a Csomád-Bálványos Régió Fejlesztési Stratégiájának készítése során merült fel, és bekerült a térség cselekvési programjába, mint elsők között megvalósítandó cél. A Borvízmúzeum több szempontból is bővíti a régió kulturális, turisztikai ajánlatát. Elsősorban a természeti értékek, annak tudományos alapú feltárása és megismertetése szempontjából fontos. Felhívja a figyelmet a székelyföldi, ezen belül is a régióban található gyógyvizek értékére, az erre épülő ivó- és fürdőkultúra történetére. A régióban múzeum nem található.

A múzeum lehetőséget ad arra, hogy az igényes, szelíd, bakancsos, tematikus turizmus lehetőségeit is propagálja. Helyszínének Tusnád község központja, a híres borvízkút melletti terület a legalkalmasabb. Szinte mindenki megáll itt a kútnál vizet venni, aki erre jár, legyen az vendég, turista, vagy az itt lakó. Tusnád a Csomád-Bálványos régió egyik fontos, központi települése. A múzeum épületének építése pályázati pénzekből 2003. szeptemberben indult el. A Borvízmúzeum jurta formájú épületben kapott otthont, mert a szkíta és magyar sámánok gőzfürdőitől, napjaik modern fürdőkúlturájáig járjuk végig a "borvízútat". Az épület 40 m2 alapterületű (belső kiállító), a kiállítási felület 60-90 m2 (belső, külső).  

A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően 2017 tavaszától megújult kiállítással fogadja látogatóit a tusnádi Borvízmúzeum.
 


A kiállítás középső terének berendezése
  • nemezsátras verzió (izzasztósátor, faragott fa, látszó vázszerkezet és vízjeles nemezelt sátor, izzó bazaltkövek gyógynövény szárítmányokkal és illóolaj párologtatással)
  •  rekonstruált ülőfürdő medence verzió (a tér közepén a paravánokkal körülvett boronafalas, lábáztatós medence ami jelen esetben padként működik, a pad alatt hangszóró, közepén víz helyett monitor a Duna TV által dokumentált kisfilmekkel és az általunk dokumentált, tudományos kisfilmekkel)
  •  borvizes kutyaszán, rekeszekkel, korsókkal és egyéb tároló és szállítóeszköz bemutatása
  •  borvízpalackozó és üvegmosó gépek
  •  a fürdőélet elemei (kávézóasztal), pad, esernyő, ágasfa ruhafogas stb.
  • a székelyföld geológiája, a borvízforrások kialakulása, fúrómagok, ásványok, kőzetbemutató Kristó András geológus "emlékszobája" (részletek a tudós "műhelyéből" - eredeti tárgyak kiállítása a hagyatékból stb.)
  • természetvédelem és környezetvédelem a források környezetében (öreg odvas fűzfák, térbe lógatott madár röpképek, védett jégkorszaki növények fotói, ritka állatok - farkas, medve, hiúz - lábnyomai agyagban megörökítve, az erdő fohásza stb.)
Együttműködő partnerek:

Csíki Székely Múzeum - Gyarmati Zsolt, Kelemen Sándor, Csíkszereda
Ars Topia Alapítvány, Budapest
CsTTE Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület - Jánosi Csaba, Csíkszereda
Magyar Földtani Intézet - Unger Zoltán, Budapest
Országos Széchényi könyvtár, Budapest
NKA Iparművészeti Szakmai Kollégium
Haszmann Pál Néprajzi Múzeum, Csernáton
Aquaprofit, Müller Krisztina, Budapest
Kós Károly Egyesülés és Tusnád Polgármesteri Hivatal

Az építkezések során a környék lakói és a turisták az épület csodájára jártak, reméljük minél több turista igazodik majd el múzeum nyújtotta információknak köszönhetően és kap kedvet a környező táj bejárására.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az NKA Iparművészeti Szakmai Kollégiumának a programjaink végrehajtásában nyújtott segítségét.

Nyitva tartás: Igény esetén nyitják ki. A kinyitást a Tusnádfalu, Főút 223 szám alatt (a Borvízmúzeummal szemben) lehet kérni Jánosi Lajosnál.
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by