ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Klasszikus mesterek nyomában    

Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik

2018. május 17. - augusztus 31.

A Csíki Székely Múzeum, az erdély múzeumi szcéna fontos szereplőjeként idén is folytatja rangos kiállításainak sorát. 2018-ban, Nagy Imre születésének 125. évfordulójára hangolva újra nagyszabású kiállítással jelenkezik.
A Mikó-várbeli kiállítás Aba-Novák Vilmos és Nagy Imre korai alotói korszakára fókuszál, valamint művésztársaságuk rangos munkáit tárja az érdeklődők elé.

A tárlat a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködés keretében valósul meg, rendezője Szücs György művészettörténész.  

Az 1890-es évek elején született generáció, amelyhez többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Nagy Imre, Patkó Károly, Varga Nándor Lajos és Jándi Dávid is tartozott, közös jellemzője, hogy művészi pályakezdésüket az első világháború törte derékba, de azután hosszabb-rövidebb ideig mindannyian tanultak a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Ott nemcsak a festészetet, hanem Olgyai Viktor grafikai tanszékén a rézkarcolást is elsajátították. Szemük előtt a régi mesterek, elsősorban Rembrandt drámai és expresszív stílusa lebegett. A hasonló érdeklődés, illetve a sokszorosított grafikai stílus megújítása miatt a korszakban rézkarcoló nemzedékként tekintettek rájuk. A húszas években a világháború és a forradalmak traumáinak következtében, a különféle avantgárd irányzatok ellenhatásaként egész Európában megfigyelhető volt a világnézeti stabilitás és a lelki-szellemi harmónia megtalálásának igénye, ami a képzőművészetben elsősorban az elmúlt korokat is megidéző önarcképekben és szimbolikus aktkompozíciókban öltött testet. Ezt a magatartásformát és stílusbeli igazodást összefoglalóan neoklasszicizmusnak nevezhetjük. Magyarországon a tendencia egyik legizgalmasabb képviselője, a fiatalon elhunyt Korb Erzsébet volt. Szőnyi, Jándi és Paizs Goebel Jenő már a háborús években járt a Nagybányán, később fontos helyszínnek számított Kecskemét: a művésztelepen 1919–1920 körül Nagy Imre, Varga Nándor Lajos és a későbbi híres díszlettervező, Korda Vince is dolgozott. 1924-ben Nagy Imre hazaköltözött Csíkzsögödre, Szőnyi István a Dunakanyarban, Zebegényben telepedett le. 1925-ben szinte egy kis ellenkolónia alakult Nagybánya közelében, Felsőbányán, ahol Aba-Novák Vilmos, Patkó Károly, Bánk Ernő és Nagy Imre is több művet alkotott. A húszas évek plasztikus felfogású, vaskosabban megfestett képei után, részben az 1928-tól induló római ösztöndíj eredményeképpen a következő évtizedre egy könnyedebb, áttetszőbb festői (Szőnyi István, Patkó Károly), másoknál viszont egy síkszerű, színes, dekoratív stílus (Aba-Novák Vilmos) alakult ki. Nagy Imrével közelebbi barátságot Aba-Novák ápolt, aki többször meglátogatta őt Erdélyben. A beérkezett művészek közül Aba-Novák, Szőnyi és Varga Nándor Lajos a harmincas évektől a Képzőművészeti Főiskola tanára lett.

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by