ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
6WMNs   

2017. november 23. - december 5.

Hat művész, hat nő, grafirkások képei egy közös térben. Nem egy alkotóműhely tagjai, mégis sok minden összekapcsolja őket. Nők, művészek, pedagógusok és nem utolsó sorban csíkszeredaiak. És bár nő mivoltuk inkább ürügy a közös megmutatkozáshoz, képeik nőiségükről is beszélnek.
Az pedig, hogy második alkalommal állítanak ki közösen a Grafirka egyesület tagjai, talán arról is árulkodik, hogy ez a fajta laza csoportosulás inspiráló, termékeny.

Bakó Klára – textíliái mesebeli tájakra invitálnak, sárkányok és pillangók, közé, ahol gyerekrajzok válnak szereplővé. Alkotásai díszletként is működnének, hiszen Bakó Klára nem húz határokat báb- és díszlettervezés alkalmazott művészete és textilképeinek világa közé. A kettő egyenrangú, az átjárás természetes. A bábozás szenvedélye, a mesék iránti rajongása lényegi része művészetének, fő inspirációs forrása. Az anyagok, színek, formák ily módon mesebeli kettősségekbe rendezhetők, kiegyensúlyozott, minden gyűrődés ellenére könnyedén feloldható, elbűvölő világokat kerekítenek .
 
Csillag Imola – textilképeivel a száraznemezelés tűszúrásos technikáját idézi. Különleges térhatást terem. A gyapjúszálak úgy tágítják a képtereket, úgy mélyítik a látványt, hogy szinte vibráló felületeket hoznak létre, a fény minőségének, illetve a néző mozgásának függvényében modulálódnak a terek, jönnek mozgásba a tájak, formák. Puha képtájaival egyszerre teremtheti meg a mozgás illúzióját, illetve játszik a különböző nézőpontokkal, optikai lehetőségekkel, perspektívákkal, melyek szintén meghatározóvá válnak az értelmezés során.
 
Keresztes Györgyi - jellegzetes festőigésével, képszerkesztési megoldásaival most egy nagyon intim, viszonylag zárt, ugyanakkor lírai világot teremt, melynek leheletfinom hangszerelését, gondosan megteremtett békéjét, nyugalmát a külvilág sötét árnyai nem zavarhatják meg. Belső tájai kettősségekre épülnek, ami mind a motívumokban, a felületkezelésben, a textúrákban, mind a színhasználatban, illetve a formai megoldásokban megfigyelhető. Atmoszférája ihletett, átszellemült. Szinte hermetikusan védett/zárt világ.

Fazakas Ildikó – elhagyott, ipari tájai, homályosan felsejlő családi fotóinak személyessége látványos varratokkal egymásra helyezett rétegben válik megközelíthetővé. Töredékek vannak, külső és belső terek, melyek, layer-szerűen, hol kiegészítik, hol elfedik egymást. Mintha az emlékezés tereibe lépnénk, ahol a fehérek homogén vakfoltjaiból emelkednek ki a fragmentumok, a különböző konkrét terek, melyek személyes emlékek hordozói, és amelyek felülíródnak a sokkal homályosabban megragadható személyes történetek varrataival, képi törmelékeivel.

Szentes Ágnes – sorozatokba szerveződő textilképei a különböző textúrák könnyed és nagyvonalú egymásmellé helyezéséből adódó kísérletező játék eredményei. Kellemes, többnyire meleg hatású felületeket képez. Képei capriccio-k, csapongása határozott keretek között történik. A felületek, textúrák játéka, a különböző anyagok és színek szabad társításai, a tört fehérek egyensúlya, a kékek felmelegítése, a szőrmék leheletfinom anyagokkal való kombinációja, az erősnek tűnő társítások laza harmóniát teremtenek textiltájain.

Váncsa Mónika – történeteket mesél, továbbra is mesékhez nyúl vagy saját meséit festi meg. Úgy konkrét, hogy gyakran sematikus, hogy folyamatosan tágítja, illetve átrajzolja a kereteket. Úgy lineáris, hogy nem hagy belefeledkezni, állandóan kizökkent, úgy magával ragadó, úgy játékos, hogy mindvégig megőrzi színeinek meleg komorságát. Történeteiben úgy nyit mélységeket, hogy figyelmünk nem szakad el a felszíntől, a finomrajzú formák, a dekoratív hatású felületi színtörténések vonzzák tekintetünket, ugyanakkor vezetnek is bennünket a jól kontúrozott, ismerős meséket folyamatosan átértelmező személyesebb, időnként groteszk hangvételű képi történések útveszőiben.
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by