ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Rippl-Rónai József − A magyar festészet első modern mestere   
2014.  június 6 − október 31.


A Csíki Székely Múzeum a felújított Mikó-várban folytatja nagyszabású kiállításainak sorozatát. Ezúttal visszatérünk a magyar festészet kiválóságaihoz: Csíkszereda és Kaposvár testvérvárosi együttműködése keretében Rippl-Rónai József művészetének legjavát mutatjuk be június 6 és október 31 között.
A magyar festészet első modern mesterének ez lesz az első kiállítása Erdélyben, 85 alkotást a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumtól, 10 képet a budapesti Magyar Nemzeti Galériától kölcsönzünk. Rippl-Rónai életművének fontosabb korszakait, az általa használt minden technikát bemutató kiállítás mellé katalógus jelenik meg. Számos kísérőprogramot is szervezünk: filmet vetítünk a mester életéről és művészetéről, tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartunk, továbbá a Communitas Alapítvánnyal közösen ezúttal is országos diákvetélkedőt szervezünk, ingyenes utazással és ajándékcsomagokkal.

RIPPL-RÓNAI JÓZSEF (1861−1927)

Rippl-Rónai József
, a magyar festészet kimagasló mestere 1861-ben született Kaposváron. Életútja és művészi pályaképe regénybe illő karriertörténet. Gyógyszerészi diplomája megszerzését követően pályát vált. A müncheni akadémián festészeti tanulmányokat folytat, és 1887-től már Párizsban, Munkácsy Mihály műhelyében dolgozik, mint segéd: a mestere által korábban festett képeket kellett újra másolnia. Két évig tanulságos, aztán terhes lett a feladat, ugyanis saját útját kívánta járni. Mesterével szakítva nagy stílusújítóvá lett a festészetben és az iparművészetben egyaránt, modernizálta a magyar művészetet.

Fekete korszakában
(1891−1900) lemondott a színek használatáról, figyelmét az új stílus szuggesztív erejére összpontosította. A szürkék finom árnyalatai közül lámpaszerűen felvillan egy-egy titokzatos női arc sápadt fehérje, holdvilágként sugárzó fénye. Rippl-Rónait a modern iparművészet élén is ott találjuk, a dekoráló igényű művészi stílus, a tárgy- és környezetformálás szecessziós nyelvezetének mestere lett.
1894-ben befogadta a zártkörű „Nabis-festők” csoportja, mely akkor az európai festészet élvonalának számított. A “próféták” Paul Gauguint tekintették példaképüknek, és azt vallották, hogy tiszta lapot kezdve kell megszabadulni minden akadémista sallangtól.

Az
enteriőr képek korszakában (1902−1906) sorozatban születtek Kaposvár polgárainak magánéletét ábrázoló képei. A kispolgári figurák és enteriőrök világa a hazai kultúrába ágyazták a párizsi látásmódot. Rippl-Rónai művészete olyanná vált, mint egy családi fényképes album, csak azt ábrázolta, amit nagyon jól ismert és szeretett. A festményeken megjelenik a Papa, a Mama, a Kossuth-imádó Rippli bácsi, Piacsek bácsi, a testvérek, a barátok és persze a nők: Lazarine, Anella, Fenella és Zorka.

A Róma villa és a „kukoricás stílus” korszaka (1908−1918)
A művésznek 1908-tól haláláig volt otthona a Kaposvár külvárosában fekvő, sárga színű emeletes Róma-villa, a nagy kertjével. Itt, a második kaposvári periódusában született egy egészen új, mondhatni izgatóan eleven atmoszférával telt festészet. A vastag, barna kontúrba foglalt felületeket Rippl-Rónai a Gauguin-féle síkszerű színkitöltés egyéni metódusával végzi. Az egy centi széles ecset pettyegtető (helyett pötyögtető) lenyomata mozgalmas faktúrát képez, melyet “kukoricás képeknek” nevezett.

A „pasztell arcképek” korszaka (1919−1927)
A főváros társasági köreiben ünnepelt Rippl-Rónai késői festői korszaka portrékból állt. Pasztellel festette meg a Nyugat folyóirat íróit, kikhez barátsággal kötődött: Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Szabó Lőrinczet, az építész Lechner Ödönt, valamint színészeket, szép hölgyeket. Egyik modell oly érdekes volt a művész számára, hogy többszöri megfestésre ihlette. A múzsa neve Zorka, aki iránt az idősödő művész szerelemre lobbant.


LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

Nyitva tartás:

2014.  június 6 − október 31.
kedd−vasárnap: 9.00−18.00  

Utolsó belépés zárás előtt 30 perccel.

Rendkívüli nyitva tartás
június 6−8., péntek−vasárnap (Pünkösd időszaka): 9.00−20.00
június 9., hétfő (Pünkösd hétfő): 9.00−18.00
június 21., szombat (Múzeumok Éjszakája): 9.00−24.00
július 5., szombat (Ezer Székely Leány Napja): 9.00−20.00

Csoportok érkezését, tárlatvezetésen vagy múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételi szándékot kérjük előzetesen jelezni!

Belépő:
teljes ár: 10 lej
kedvezményes (egyetemista, nyugdíjas, felnőtt csoport 15 fő+): 7 lej
tanulójegy (1−12. osztályos diákok): 5 lej
ingyenes: 7 éven aluli gyerekek, diákcsoportokat kísérő pedagógusok (max. 2 személy), muzeológusok (igazolvánnyal), újságírók (igazolvánnyal)

Múzeumpedagógiai foglalkozás (30 főig): 30 lej/csoport
Tárlatvezetés (30 főig): 30 lej/csoport

Ingyenes tárlatvezetések augusztus, szeptember és október folyamán, csütörtökönként 17 órától és szombatonként 11 órától.


Kapcsolódó tartalmak:Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by