ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK   
Ne dobd ki! - tárgygyűjtési projekt


A Csíki Székely Múzeum 2015 decemberétől a Ne dobd ki! A hónap tárgya elnevezéssel folytatja a várostörténeti kiállítás előkészítéseként zajló helytörténeti tárgygyűjtési projektjét, amely − a 2015 márciusában elindított Múzeumi esték mellett − a várostörténeti kiállítás népszerűsítését és a célzatos tárgygyűjtést szolgálja.
Csíki idők járása − Népi életképek a mindennapokból


A Csíki Székely Múzeum néprajzi kiállítása a 19. század végének és a 20. század elejének − néhol napjainkig is fellelhető − paraszti világát mutatja be. A vidékre jellemző tárgyak által a csíki mindennapok sajátos élettereit járhatja be a látogató.

A Mikó-vár története

Szerencsés adottságot tudhatunk magunkénak azáltal, hogy a Csíki Székely Múzeum a régió egyik legjelentősebb műemlék-épületében, a Mikó-várban foglal helyet. Ezt a lehetőséget, nevezetesen az építészettörténet tudományos feldolgozását és látványcentrikus bemutatását az utóbbi évek történeti, régészeti és művészettörténeti kutatásai tették elérhetővé. Szisztematikus módon tártuk fel a Mikó-vár erődítésrendszerét, belső udvarát és több földszinti termét.
IDŐSZAKOS KIÁLLÍTÁSOK   
Tompa Bors Eszter kiállítása

2017. június 15. - július 12.
Helyszín: a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériája

A kiállított festmények legnagyobb része naplószerű intim pillanatokat ragad meg a valós életből. Képi kutatómunka a megélt pillanatok mélységéről, a gyermeki én örökkévalóságáról és a mindenkor érezhető mulandóságról. Születés, élet, halál - ezek az emberi lét epizódjai, amelyeket mintha minden nap eljátszanánk ébredés, cselekvés és elalvás formájában.
Művészek ágyúdörgésben. Erdély az első világháborúban

2017. május 25. - július 30.

Az első világháború éveinek centenáriuma minden országban „mozgósította” a történészeket, a művészettörténészeket, a muzeológusokat, hogy e máig ható eseménysort újra elemezzék, a dokumentumokat feltárják, az ismert vagy eddig rejtett tárgyi emlékeket bemutassák a közönségnek. Már eddig is számos kiállítás, konferencia valósult meg, alapvető kiadványok jelentek meg szerte a nagyvilágban, szűkebben Magyarországon és Erdélyben / Romániában is. Ehhez csatlakozik most a Csíki Székely Múzeum, folytatva az eddigi tárlatok immár elvárt magas színvonalú megszervezését.
RENDEZVÉNYEK   
Múzeumok éjszakája

2017. június 24., péntek

A Csíki Székely Múzeum idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Múzeumok Éjszakáját az év legrövidebb éjszakájához, Szent Iván napjához igazodva. Június 24-én, szombaton számos aktív programot ajánlunk látogatóinknak.
A Múzeumok Éjszakája kavalkádjában éjfélig lehet ingyenesen megtekinteni a Mikó-várban az állandó kiállításokat és a Művészek ágyúdörgésben. Erdély az első világháborúban című kiállítást, a Kossuth utcai galériában a Tompa Bors Eszter kiállítását.
Az érdeklődők tárlatvezetéseken vehetnek részt, megismerhetik a muzeológusok munkáját és egy ásatási helyszínre is ellátogathatnak. A vár udvarán igazi fesztiváli hangulat lesz: délután kézműves foglalkozások, műhelymunkák, az esti és éjszakai órákban pedig koncertek és szabadtéri filmvetítés színesítik a programot.
Tres Court

Nagyon rövid filmek fesztiválja


A maximum 4 perces filmek fesztiválján megismerhetjük a világ négy sarkából érkező audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket.
Csíkszeredában június 16-án és 17-én, naponta 19 órától a Csíki Székely Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők a legrövidebb filmek legjavát.


Múzeumi nyári táborok

Általános tudnivalók

Mikor lesznek a táborok? Kik vehetnek részt?

A Csíki Székely Múzeum két múzeumi tábort is szervez idén nyáron.
A táborban való részvételt azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik szabadidejükben szívesen rajzolnak, festenek, leköti őket egy-egy művészeti album vagy tudományos gyerekkönyv lapozgatása.
•    I.  tábor:  július 10–14.,  korosztály: 1–3. osztályosok, jelentkezni JÚLIUS 1-ig!
•    II. tábor: július 24–28.,  korosztály: 4–7. osztályosok, jelentkezni JÚLIUS 1-ig!
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by